Tävlingar
Sammanfattning om säsongen 2017
Hej på er alla sponsorer och kompisar!

Jag vill börja med att tacka er för supporten under säsongen 2017. Jag har haft både motgångar och succéer under säsongen men framför allt har jag gjort stora framsteg i min utveckling både på motorcykeln och fysikmässigt.

Som många av er redan vet så började säsongen mindre bra då jag var inblandad i en krasch tillsammans med en annan förare. Den var väldigt kostsam för mig både poängmässigt men framför allt kostnadsmässigt. Innan kraschen så hade jag tagit nya personbästa tider med hela 2 sekunder per varv mot vad jag körde förra året så farten fanns i mig. Jag lyckades även dra på mig en knä skada i samband med kraschen. Jag låg på sjukhuset under kvällen medan min pappa och mina tekniker Kristoffer och Jocke leta rätt på delar och försökte få ihop motorcykeln till söndagens tävling. Ett stort Tack även till dom. Min knäskada var ett djupt köttsår i knäskålen som läkaren egentligen ville sy ihop men som inte gick. Så såret fick själv läka men jag hade jättesvårt att gå. Jag ville köra på söndagen och fråga läkaren om det var okej, jag fick ett ja med villkoret att om jag skulle köra omkull igen så skulle jag slå i andra knät. ;) Jag var jättenära på att ge upp tävlingen för att det gjorde så ont men jag låg på poängplats så jag kämpa mig igenom racet till målflaggan. Dock fick jag lyftas av från motorcykeln.
ETT STORT TACK TILL ER ALLA SOM ÄVEN SUPORRTADE MIG EKONOMISKT EFTER DENNA KRASCH. Det värmer.

Sedan hade vi deltävling nummer två som gick i Linköping. Jag var fortfarande skadad men jag kunde köra betydligt bättre. Den här tävlingen hade jag lite flyt med att det var dåligt väder vilket inte gav samma påfrestning på mitt knä. Fösta racet regnade men blev tillslut upptorkande. Det passade mig dock väldigt mycket då jag körde upp mig från 8:e startruta till en 2:a plats. Körde även in 10 sekunder utav 13 sekunders lucka som ledaren hade samt att jag satte snabbaste varv. Dagen efter blev väldigt stressig då det kom regn 10 minuter innan racet skulle gå. Då glömde mina mekaniker att ändra på bakfjädringen vilket gjorde att jag hade väldigt stora problem med fästet bak. Så jag lyckades ändast tag en 3:e plats. Det vart ett misstag som vi fick lära oss av.

Därefter var det 1 månads uppehåll där jag fick mesta dels träna upp min fysik ännu mera och mitt knä var nästan helt återställt. Men till slut kom Bike Week där vi körde ett Skandinaviskt mästerskap under 10 dagar.

Tyvärr började inte detta mästerskap något vidare för mig. Jag sköt min växellåda redan på fredags träningen i 200 km/h vilket var lite spännande. Motorn klarades sig och jag klarade mig från en omkull körning. Däremot försökte jag få tag i en ny Kawasaki samt växellåda men det gick inte så bra. Då fick jag ringa min pappa och fråga om jag kunde få låna hans gamla Honda som han tävlade med för nästan 10 år sedan. Den var helt original och hade inga elektroniska hjälpmedel som jag har på min Kawasaki. De första 2 tävlingarna gick åt till att ställa in motorcykeln efter mig. Jag kom 6:a första tävlingen och 5:a andra tävlingen. Sedan kom veckan igen och då hade vi lite test dagar där vi kunde jobba ännu mera att ställa in Hondan så den passade mig ännu bättre. Samtidigt hade vi beställt nya delar till växellådan som min pappa fick köra till en kompis som kunde montera ihop växellådan.

Onsdag racet hade jag en tuff kamp om första racet där jag till slut hade stressat föraren framför mig så mycket att han körde omkull. Jag vann det racet med 12 sekunder till föraren nummer 2. Det gjorde jag med än motorcykel som var helt original ska vi komma ihåg. Jag körde även ett nytt personbästa med lånad motorcykel med över 1 sekund. 1.05,8 blev min nya personbästa tid. På fredagen hade vi fått ihop min Kawasaki igen och jag var ute och testade så att allting fungerade. Men jag kände mig inte riktigt hemma på Kawasakin så jag bestämde mig för att köra Honda om det var torrt och Kawasaki om det blev blött. På lördagen var det ostadigt väder och 2 minuter innan vi skulle ut började det stänka så vi bestämde oss för att rulla ut Kawan. Det var det bästa valet vi gjorde för det började sedan regna jättemycket. De andra förarna var tvungna att börja byta däck medan jag hade min hoj redan klar som regn hoj. (Fördelen med att ha två motorcyklar). Efter ett tufft race vann jag med 18 sekunder så nu hade jag vunnit ett race med Honda och ett race med Kawasaki. Det kändes bra för mitt psyke. Söndagen bjöd på solsken så då bestämde jag mig för att köra Honda. Jag hade ett kanon race med norske föraren Henning som körde omkull på onsdags racet. Men tyvärr så fick han denna gång tekniska problem vilket jag tyckte var tråkigt för jag hade verkligen sett fram emot ett bra final varv. Men även denna gång vann jag med hela 12 sekunder före 2:an och blev därmed Skandinavisk Mästare.

Nu var det dags för näst sista racet i SM som gick av stapeln nere i Falkenberg. Jag hade en kämpig helg men lyckades ställa in motorcykeln som jag ville ha den till tävlingen på lördagen. Jag startade på 6:e start ruta och körde upp mig till 2:a plats samt körde ikapp 1:an Daniel Falemo men eftersom Falkenberg är kort/snabb och har få omkörnings tillfällen lyckades jag inte ta mig förbi alla varvningar samtidigt som Daniel. Så det blev en 2:a plats däremot hade jag snabbaste varv ännu en gång.  Söndagen blev tyvärr inställd på grund utav ostadigt väder i kombination med en allvarlig krasch med 6 stycken förare i 600 kubiks klassen. Det var ett bra beslut som togs dock var det synd för min del för att kunna nå 3:e platsen i SM totalen.

Sedan var det dags för Linköping. Även denna gång jobbade vi mycket med chassit och jag hade siktet inställt på att försöka vinna. Tyvärr gjorde jag en dålig start och fick börja racet med att köra om andra förare vilket gjorde att Daniel Alstergren hade lyckats få en lucka som jag inte kunde köra ikapp fullt ut. Racet bröts på grund utav en krasch och det blev omstart. Jag gjorde även denna gång en dålig start men jag var först in i första kurvan och ledde hela vägen i mål. Dess värre vann jag inte ändå för man slog ihop total tiden av båda racen och i första delen hade Daniel en lucka på 4 sekunder. Så jag fick nöja mig med en 2:a plats i tävlingen och en 4:e plats i SM totalen. Lite tråkigt men så blir det när man kör omkull.
Jag vill ännu en gång tacka er sponsorer för er support. Utan er skulle jag aldrig kunna genomföra detta som jag tycker är sjukt kul.
Vissa av er har jag redan kontaktat för nästa år och er andra kommer jag kontakta så snart jag kan.

Ha det gott.
Markus Karlsson #36
Racerapport Linköping SM Final!
Hemma igen efter att ha kört SM finalen i Linköping. Jag började redan på torsdagskvällen planera vad jag ville testa och utvärdera under fredagsträningen. Första fredagsträningen ville jag testa motorcykeln precis som den var i Falkenberg för att få känna hur motorcykeln kändes. Jag kunde ganska snabbt komma till insikt att jag ville göra motorcykeln hårdare i framgaffeln.

Till träningspass 2 bytte vi till en hårdare fjäder i ena gaffelbenet samtidigt som vi gjorde motorcykeln lite hårdare bak. Jag stack ut på pass två och kände en enorm skillnad mot tidigare. Först tyckte jag att den kändes hård men ju mer farten ökade ju mer rätt kändes det. Jag åkte in i depån och ville testa att göra den lite hårdare bak men jag kunde redan efter 2 varv känna att den blev för hård bak. Så jag åkte in och ställde tillbaka bakfjädern som den var i början av passet.
Lördagen hade ostadigt väder under förmiddagen men vi fick köra vårt kval under torra förhållanden. Jag valde att åka ut på kvalet med begagnade däck i början för att få upp lite fart och känsla. Efter jag hade varit ute i ca 15 minuter åkte jag in i depån för att lägga på nya däck och dricka lite. Jag åkte ut igen och fick information om att jag hade 10:e kval tid och kände mig lite stressad. Så jag började ta i istället för att hitta flytet men jag kämpade hela tiden och lyckades till slut få en 4:e startposition. Det var faktiskt riktigt tajt uppe i toppen. Topp 10 låg inom en sekund och så tajt tror jag inte att det har varit på länge.

Racet sedan gick på blött vilket jag såg som fördel för min del. Men när starten skulle gå kom jag inte riktigt i väg som jag ville och fick en ganska dålig start. Jag var 5:a in i första böj och kände redan där att framför varande inte hade det tempo som jag förväntade mig. Så jag fick börja racet med att köra om först Jari, sedan Daniel Falemo och till sist Pär Johansson. Daniel Alstergren hade däremot fått upp en ganska stor lucka redan som jag försökte köra ikapp men det var ganska svårt eftersom han var riktigt snabb. När vi var inne på 14:e varvet blev det rödflagg på grund av en allvarlig krasch. Efter lite diskussion hos tävlingsledningen blev det omstart av racet med 5 varv. Även denna start blev ingen höjdare men jag var först in i första kurvan. Jag ledde racet ända till målflaggan föll men jag lyckades inte få tillräckligt stor ledning för att vinna racet. Orsaken till det är att man slår ihop totaltiden från första racet och andra racet.
Men jag är nöjd med säsongen och vill tacka alla min sponsorer som har gjort denna säsong möjlig för mig.
Markus Karlsson #36

Racerapport Karlskoga Scandinavien Open
Hemma igen efter 10 dagar i Karlskoga. Bike week veckan började tufft för mig då jag sköt min växellåda på fredags träningen. Jag hann endast få 4 varv innan jag kände att det började kugga över i växellådan upp mot ejes. Jag slog av på gasen och tog mig sakta in i depån. Eftersom jag inte visste vad det var för fel först så gick jag över till Peter Söderholm och frågade om han kunde lyssna på missljudet som uppstod när man körde motorcykeln. Peter kände inte igen ljudet och vi frågade Christoffer Hållinder som tidigare hade fått ras på sin växellåda om ljudet kändes bekant. Mycket riktigt lät det bekant för Christoffer och vi insåg att det var färdig kört för min del under fredagen. Dennis Jagersjö kom förbi på fredagen och hjälpte mig att plocka ur växellådan och där såg vi att halva drevet var borta på fyrans växel.
Jag ringde min pappa direkt och frågade om det fanns någon möjlighet att jag fick låna hans gamla Honda cbr 1000. Pappa hämta sin Honda på fredag kväll efter han hade jobbat och körde ner den till mig. Lördagen hade jag inte mycket körtid på mig för att ställa in Hondan men jag gjorde så gått jag kunde. Jag fick nämligen köra hoj på "riktigt" då jag körde en helt original Honda cbr 1000rr. Ingen quickshifter eller annat hjälpsystem. Jag fick köra fp3 Q1 och så lyckades jag gå vidare till Q2. Racet var tufft för mig men jag lyckades komma 6:a efter en tuff kamp med Jesper Hubner och Pär Johansson. Till Söndagen ville jag göra några ändringar på chassit men tyvärr gick det åt fel håll och jag tyckte hojen blev alldeles för svår körd och jag blev riktigt trött. Men jag kämpade på och slutade som 5:a.

På måndagen var det träning och vi gick tillbaka på chassit och provade sedan att justera lite åt andra hållet på Hondan vilket ledde till ett bra resultat. Jag började nu ta mitt pb som jag hade med min Kawa tidigare vilket var lite jobbigt då jag körde en standard Honda nu.  Vi beställde även delar till min kawasaki som vi ville få ihop så fort som möjligt. Vi fick delarna till tisdagen och mamma åkte till hem till hos med växellådan och lämnade den till vår bästa mekaniker/projektbyggare Mikael Karlsson. Ett stort tack för att du satte ihop växellådan så fort.

Onsdags racet fick bli även denna gång på Hondan. Jag hade kvalat in till 2:a startposition vilket var min bästa kval position i min superbike karriär. Jag gjorde en bra start och var först in i första sväng men blev snabbt omkörd utav Henning. Jag hängde på allt vad jag kunde och stressade honom. Efter två varv körde tyvärr Henning omkull och jag ledde mitt första superbike race. Jag var lite stressad först och det gick många tankar i mitt huvud . Men efter en stund tänkte jag att det var ett tidskval och försökte pressa mig själv istället. Det gjorde att jag fick ett ganska ensamt race och jag vann med 14 sekunder. :) Helt otrolig känsla.

På fredagen hade vi fått ihop min Kawasaki men jag ville köra Fp1 och Fp2 på Hondan för att sätta en bra tid. Jag lyckades sätta nytt pb med Hondan under Fp2 med tiden 1.05,8 sekunder. Då var jag så jäkla nöjd. Tyvärr räckte det bara till en 2:a tid. Henning var 1 tiondel snabbare än mig. Jag gick sedan upp till tävlings ledningen och frågade om det fanns någon möjlighet att jag kunde få prova min Kawasaki nu när vi hade fått i den ny renoverade växellådan. Jag fick testa 3 varv annars skulle det ha räknats som träning. Men jag kände att växellådan fungerade dock så var jag tvungen att tag ett beslut om vilken hoj jag ville tävla på. Jag gick upp till tävlingsledningen och frågade om jag fick ha 2 motorcyklar besiktade. Så vi satt och läste reglementet tillsammans och hittade inget som sa att jag inte fick. Däremot fick jag inte åka in i depån och bara byta motorcykel under ett race. Så jag bestämde mig för att köra Kawasaki om det regnade och Honda om det skulle vara torrt. Vädret var ostadigt men till racet började det regna och vi rullade ut Kawan.

Jag gjorde en bra start och var först in i första sväng och laddade på så mycket jag kunde. Dock så är asfalten på Karlskoga väldigt tät vilket gjorde att vattnet stanna kvar på banan. Så när jag gick ut på start och målrakan tänkte jag att jag måste ladda ordentligt för annars skulle jag bli omkörd. Grejen var den att jag fick vattenplaning och hojen varva ur 5an och 6an. Det vart nästan kalsongbyte efter detta. Men jag lärde mig var det var mycket vatten och körde mitt race. Fick en skaplig lucka och lyckades hålla den hela vägen i Mål. Så nu hade jag vunnit både med Hondan och Kawan.

På söndagen hade jag också 2:a start position. Jag fick till en oerhört bra start med Hondan och var först in i böj. Jag ledde 2 - 3 varv innan Henning passerade mig. Han öppnade upp en liten lucka till mig men jag bestämde mig för att inte släppa iväg honom . när det hade gått ca 10 varv började jag ta in på honom varv efter varv. När det hade gått ca 13 eller 14 var fick han tyvärr tekniska problem. Vilket jag tyckte var tråkigt för jag hade verkligen velat gjort upp med honom i en ärlig fajt. Men nu var jag först igen och Max Joakim Linhardt var nu bakom mig. Jag visste att han var hungrig på en seger så jag fick köra så hårt jag bara kunde. På varv 15 eller 16 fick jag info om att han hade kört omkull och jag hade en ledning på ca 8 sekunder. Jag kunde inte tro att det var sant men jag höll i hela vägen i mål och vann mitt 3:e raka race. Jag blev här med också skandinavisk Mästare i Superbike vilket jag inte trodde var sant.

Jag är riktigt nöjd med denna vecka med tanke på omständigheterna. Tack till alla som har hjälpt mig under den här veckan och ett extra stort tack till Mikael Karlsson och Dennis Jagersjö som hjälpte mig med växellådan.
Markus Karlsson #36

Racerapport  Linköping 2017-06-10/11
Idag blev det endast en 3:e plats efter ett tufft race. Jag fick till än väldigt bra start idag och var 3:a in i första kurvan. Jag låg bakom Daniel Falemo nästa hela racet och försökte ta mig om men det var riktigt svårt då jag hade jätte problem med att få ner fästet bak. Varje gång jag lade på gas så släppte det och jag fick lite kast. Det gjorde att jag tappade 3:e platsen till både Mattias Wikberger och Danne Alstergren men jag bestämde mig för att göra allt jag kunde för att hänga med. Varvet efter tappade Mattias sin kedja och fick tyvärr bryta. Så jag och Daniel tog upp jakten på Daniel som gällde 2:a platsen. Ett litet misstag utav Daniel gjorde att både jag och Danne kunde passera och jag gjorde så mycket jag kunde för att försöka ta mig förbi Danne! Tyvärr missa jag en växel på sista varvet som gjorde att jag inte var tillräckligt nära för att köra om.
Efter racet visade det sig att mina mekaniker hade glömt att ändra bakfjädringen och det var därför jag hade svårt att få ner fästet.
Jag är jätte nöjd med den här helgen och har fått med mig några viktiga erfarenheter. Ett stort tack till alla mina sponsorer!
Markus Karlsson #36             

Racerapport Anderstorp 2017-05-12/14

Då har säsongen äntligen dragit igång på riktigt. SM premiären gick på Anderstorp raceway som är en riktigt rolig och snabb motorbana. Jag var redan förra helgen i Anderstorp och testade lite inför SM premiären men då hade jag inte riktigt farten i mig. Däremot kunde vi göra en hel del tester och utvärderingar inför SM premiären.
I fredags gjorde vi vårt sista test på förmiddagen och det var att byta till ett lägre styre. Efter första passet kunde jag utesluta detta styre då det var alldeles för lågt för mig och min kör stil. Vi bytte därför tillbaka till mitt gamla höga styre till andra träningspasset. Fast vi bytte tillbaka till mitt gamla styre så hade jag svårt att få upp farten med begagnade däck så vi bytte då till nya däck inför träningspass 3. Det gjorde att jag kom ner på 1.38 tider vilket jag körde som bäst förra året. Jag kände då under passet att det fans fäste och att jag kunde pressa mig själv ganska mycket mer. Jag tog mitt personbästa med 1 tiondel under fredagsträning 3 vilket jag var riktigt nöjd med. Till träning 4 så kände jag att det fanns mer fart i kroppen och jag tyckte det var riktigt roligt att köra utan någon direkt press och bara få åka. Jag kapade då mitt personbästa med ytterligare en halv sekund vilket slutade med en varvtid på 1.37,5 vilket jag var extremt nöjd med. Jag hade riktigt bra känsla för motorcykeln och kunde bara lägga fokusen på att förbättra mina gas och bromspunkter samt valet av mina spårval.
På lördagen var det race dag och dagen började med ett tidskval som vanligt. Det var däremot lite halv taskigt väder under kvalet vilket gjorde att vi inte visste vilka däck vi skulle välja. Men eftersom det kom för lite regnstänk så bestämde vi oss för att åka ut och panga snabba varvtider direkt i fall det skulle börja regna direkt. Jag tyckte det var svårt att bedöma hur mycket vatten som kom ner men jag bestämde mig för att inte köra för mesigt utan satsa så mycket jag vågade. Efter ca 15 minuter så valde jag att åka in i depån och dricka lite samt kolla min placering. Jag hade då 10:e tid och tagit nytt personbästa med tiden 1.36,8. Jag ville åka ut och försöka sätta en ännu snabbare varvtid men tyvärr så hade pappa räknat med att jag skulle köra kortare tid än vad jag gjorde så bensinen räckte tyvärr inte så jag fick bryta och lyckades inte sätta någon snabbare varv tid. Det resulterade i att jag tappade 2 placeringar de sista minuterna och fick en 12:e startposition. Jag var då bra arg på pappa men det gick över fort då jag ändå hade tagit personbästa.
Jag var riktigt taggad för årets första race. Jag lyckades göra en helt okej start men den var långt ifrån perfekt. Dock så var det väldigt trångt in i första sväng så jag fick en väldigt dålig utgång på flygrakan och tappade två tre placeringar som jag sedan tog tillbaka i inbromsningen. Jag kände att jag hade bra tempo i kroppen och hade mycket att ge. Bara på 1 varv hade jag tagit mig upp till 9:e plats och låg och hade en 3 mannars fajt om 6:e platsen vilket var riktigt roligt. Men efter ca 6-7 varv kände jag att de framförvarande började tappa tempo och göra flera misstag så jag ville ta mig förbi och få åka i mitt tempo. Däremot så var det inga lätta grabbar att köra om så jag fick kämpa en del. Men efter ett tag så missade föraren framfor mig sitt spår så jag tänkte att jag tar honom på insidan. Tyvärr så såg han mig inte och jag såg inte honom så vi körde ihop vilket ledde till att jag kraschade för första gången med min Superbike. Direkt efter kraschen kände jag ingenting så jag tog mig från banan så fort som möjligt och lämnade motorcykeln. När jag så den ligga på backen tyckte jag att motorcykeln såg helt ut men när funktionärerna lyfte upp motorcykeln så hade jag fel. Kåpor, styre, fälgar med mera hade gått sönder och jag tänkte direkt att det är färdig kört för den här helgen. Jag kände också att jag inte hade fått ihop tillräckligt stor ekonomi för en sådan här krasch. När jag kom in i depån var jag väldigt besviken men pappa och Kristoffer tog hand om motorcykeln och Daniel på Bridgestone frågade om jag var okej vilket uppskattades. Jag tog mig därefter till sjukstugan för vidare kontroll och märkte då att det hade gått hål i mitt skinnställ. När jag tog av mig skinnstället så såg vi att jag hade ett djupt sår på min knäskål. Läkarna på banan visste inte hur djup såret så de sade att jag var tvungen att ta mig in till sjukhuset i Värnamo. Efter en lång väntan fick jag komma in på undersökning där de ville sy ihop mitt sår men tyvärr så gick det inte. Så jag fick enbart ett plåster på såret och väldigt svårt att gå.
Jag skrev under kvällen ett inlägg på facebook att jag hade kraschat och att det fanns en möjlighet att hjälpa mig ekonomiskt efter kraschen. Jag måste verkligen tacka mina sponsorer och vänner som har hjälpt mig ekonomiskt så att jag kan fortsätta tävla denna säsong.
Pappa och Kristoffer meckade hela kvällen med att få ihop min motorcykel och jag måste också tacka Mattias Bengtsson som lånade ut lite delar till mig. Det är jag också jätte tacksam över.
På söndag morgon var jag oerhört stel och hade väldigt ont men jag hade bestämt mig för att jag ville köra i vilket fall som helst. Kvalet gick på blött och jag hade väldigt länge 4:e tid trots att jag var skadad men ju mer det torkade upp ju svårare hade jag att köra för det gjorde så ont i knät. Jag lyckades ändå få till en 10:e plats under tidskvalet.
Till racet sedan hade jag svårt att komma upp på motorcykeln men jag hade bestämt mig för att jag skulle ut. Men under ut varvet och warm up lap så kände Jag en stor smärta i mitt knä samt att jag hade svårt att ta vänster svängarna eftersom jag inte kunde flytta vänster benet. Jag kämpade hela racet och körde 1.36,9 som bäst plus att jag tog mig i mål och fick 3 SM poäng. Jag gick i mål på 13:e plats utav 32 startande.
Markus Karlsson #36